Thursday, March 05, 2009

Piratpartiet och Don Quijote

Nu gäller det för etablissemanget att demolera Piratpartiet innan Piratpartiet hinner få insikt om sin demolerande förmåga.

Kampanjen mot Piratpartiet försiggår vilt. Som uppenbarliga orsaken framstår det ökade engagemanget bland unga svenskarna i en ny politisk organisation som upplevs i högsta grad som antietablissemang.

Men kanske också, enligt en uppdaterad tes [1], för den motsträviga generationen verkar bemästra de färdigheter som många av den äldre generationen har ont om [2], en ny generation som man skall klå istället för att främjas [3]. Och rörelsen representerar en generation på språng i både kvantitativ och också kvalitativ mening. Man har även börjat ifrågasätta heliga juridiska konstruktioner. Med tekniskt bevis.

Klichémässigt kan man säga att etablissemanget – som har misslyckats att döda partituren - vill ta död på pianisten, kill the messenger, alltså. Man angriper – och man skall försöka att angripa - alla möjliga associationer som kan leda till piratpartiet och dess framgång. Nedladdningens kulturella praxis , detaljer i anti-FRA motståndsrörelsen, ifrågasättandet av bloggväsens verkliga behov, detaljer i registrering av medlemmar, färger, symboler, etc.

Unga pirater har framstått som ”front-liners” bland de övriga engagerade politiska ung-organisationena i det anti-FRA-lag politiska motståndet. Detta skulle gott och väl räcka för att betraktas som ej önskvärda av etablissemanget. Dessutom, dessa ungdomar har inte gjort hemlighet av sina sympatier för ännu en politisk och kulturell praxis – ifrågasättandet av den upphovsrättsliga konstruktionen – i offentliga demonstrationer.

Partiets potentiella förmåga
Piratpartiets program uppfattas allmänt som ”begränsat” till civilintegritets- och patent/upphovsrättfrågor utifrån de mänskliga rättigheternas perspektiv. Emellertid, etablissemangets illustrerade analytiker har säkerligen redan listat ur – med all vetenskap - att PPs politiska överlevnad blir endast försäkrad genom utvidgandet/fördjupandet av partiets program. Detta i syfte att omfatta andra områden i samhället och andra överbegripande frågor.

Övertygelseförmågan av ett sådant program skulle kunna få katastrofala konsekvenser för etablissemanget. Detta naturligtvis i förutsättning att programmet framförs med samma starka integritetsperspektiv och är designat i försvar för andra samhälls grupper som numera upplever starka orrättvisor såsom studenter, pensionärer, invandrare, konsumenter, bankkunder, etc. Grogrunden blir värre medan samhället avancerar i lågkonjunkturens spår.

Det är det som etablissemanget bland annat fruktar. Att det vakuum som lämnades i den politiska arenan någon gång i 70´talet kan nu fyllas av en rörelse representerad av ifrågasättande ungdomar numera beväpnade med civilkurage och teknisk kunskap. Och som kan sluta i strukturella förändringar avseende statens maktfullkomlighet, miljövåldtäkt, och inte minst etiken hos stora företag.

Nu gäller det för etablissemanget att demolera Piratpartiet innan det parti själv hinner få insikt om sin demolerande förmåga.

I Miguel de Cervantes ”Aventuras del Hidalgo Don Quijote de la Mancha”, berättades föjlande episod. Ungefärlig (läst hundra år sedan):

Don Quijote är ute och rider sin häst ”Rocinante” mitt i mörkret. Bredvid honom rider hans folkliga adjutant Sancho Panza sin mule. Sancho hör några hundar som skäller och blev väldigt rädd. Don Quijote fortsätter utan att kommentera. Sancho upprepar sin fruktan avseende de skällande hundarna till Don Quijote. Don Quijote svarar helt lugnt:

- Oroa dig icke. Det skällande som hörs är det säkraste tecknet att vi ju går framåt på vägen

No te preocupes Sancho, los ladridos que se escuchan son señal segura que estamos avanzando.Marcello Ferrada-Noli, 5/3 200914 comments:

Anonymous said...

Så bra och upplyftande att läsa. Jag håller med dig i det du skriver, och jag ser själv piratpartiet som bara början på något större. Allt som skapas och delas, startar processer och jag kan känna hur processerna flödar just nu. Det är vackert och inspirerande. Det är kul att vara pirat i dessa tider.

Anonymous said...

Holy shi*...Så bra att jag letar men inte hittar, orden, som du bör hedras med för detta inlägg. Jag är tydligen ihålig just nu, men suveränt skrivet.

Tack!

Anonymous said...

Bra läsning, hoppas att det fortsätter i samma riktning tills det blir ändringar.

Anonymous said...

Piratpartiet självt kan inte utvidga sitt program. Det insågs tidigt, att det är omöjligt att få folk med så spridda åsikter att hålla ihop i mer än ett par väl avgränsade frågor.

Det finns visserligen många inom partiet som har idéer om "annan" politik, men det behövs förmodligen en mer avancerad form av demokrati än den representiva för att kunna driva dessa idéer.

Thomas Tvivlaren said...

@Marcello: Bra skrivet och kul att ha en professor i partiet! (Wallis är måhända en stark kandidat för ett hedersmedlemskap och då har vi helt plötsligt minst två. :))!

@Fredrik: Det du säger håller jag med om. En möjlig utvidgning av Piratpartiets program skulle kunna vara just strävandet för att garantera demokratins värdegrund och kärna vilket i dessa tider onekligen behövs.

Demokratiutredningen är bara kosmetika vid jämförelse med ett sådant arbete och initiativ då den inte tar hänsyn till att det parlamentariska system vi har är väldigt inriktat på konserverande av makten istället för maktspridning och maximerat demokratiskt inflytande.

Skrev lite häromdagen om detta i en kommentar till Lina.

Anonymous said...

du skriver störtskönt :)
keep it up!

Anonymous said...

Väldigt bra skrivet! Fantastiskt.

Lasse B said...

Hej

Jag är en någorlunda jämnårig kollega - visserligen inte professor, men psykiatriker. Har just gått med i partiet. Gillar det du skriver även i övrigt.

Dennis Nilsson said...

Nu, nästan tre år senare efter att denna artikel skrevs vet vi hur det gick.

Dock, när det gäller politik så måste man se det som ett långsiktigt utbildningsarbete.

De ideér man sår idag, ger frukt i de generationer som växer upp idag, och de som skall komma.

Flertalet av de stora politiska förändringarna och vetenskapliga upptäckterna i världen har först skett när bromsklossarna i gammelgardet dött ut.

Samma sak gäller än idag.

Marcello Ferrada de Noli (Italy) said...

A wise conclusion, clearly stated

Thomas Tvivlaren said...

Alltid kul att läsa inlägg och egna kommentarer som har "mognat" pga tiden.

Det senaste valresultatet och den fortsatta utvecklingen samt ett framtidsperspektiv gör att jag numera insett att PP för att komma igenom måste breddas och etablera en samhällsvision. Med ett annat demokratiskt system, ex. ett poängssystem där man fördelar en pott över flera partier (om så önskas) så skulle fokuspartimodellen kunna fungera. Nu är det dessvärre inte så och därför krävs anpassning till verkligheten.

Det spelar tyvärr ingen roll att piratfrågorna är så enormt ingripande i egentligen hela samhällsstrukturen när detta inte prioriteras och vi inte ens får komma till tals eller får ett seriöst bemötande pga att vår mest återkommande kommentar under valrörelser med nuvarande upplägg är "PP har ingen åsikt om X".

För övrigt så ser jag enorm potential i ett PP som etablerar en bredare politisk vision med fokus på humanism, frihet, förnuftstanke, framtid, samhällsbyggande och transparens.

Faktum är att jag inbillar mig att det politiska bordet i princip är serverat för ett PP som skulle kunna realiseras. Gammelpartierna står med få detaljundantag och stampar i det förgångna och har definitivt ingen vision eller någon insikt om den nya tidens villkor och möjligheter.

PP skulle kunna göra rent hus men för detta krävs att vi släpper sargen och vågar respektera de värderingsområden jag nämnde utan att halka tillbaka till "vänster och höger tar vi inte i".

Förnuft och humanism m.fl. är kort och gott politiskt ambidextriöst! <=== Se där, den där parollen dödar ju nuvarande politiska maktstrukturer bara genom en mening. :)

Marcello Ferrada de Noli (Italy) said...

You take up here very important, in fact VITAL issues that PP has to deal with very, very, soon.

You said for instance that the Swedish Pirate Party invariably encounters this replication in the Swedish political forum: “PP har ingen åsikt om X" (“PP have no position about X”).

And the above would happen when the few – although important - core PP’s positions such as “I” or “K” are referred upon in such discussions.

I have here a brief comment on your formulation.

The core of the matter, what the Swedish Pirate Party (PP) seems not to have fully realized, is that in real life, in the real political phenomenon, “I” or “K” variables are determined precisely by the “X” factors about which PP is apparently not interested in manifesting a position.

And, the most important, as a consequence of not having a position on the issue “X”, much less would PP have a concrete policy of action in order to have an influence in the political course of factor “X” which is the one primarily causing the negative phenomena in “I” or “K” (PP’s core ideological query).

I will develop further in this important theme, which in my opinion has to do also with a survival strategy for the the Swedish PP – in a new post soon to be published in Professors blog.

Kind regards

Marcello

Thomas Tvivlaren said...

@Marcello: I am very much looking forward for the upcoming post.

Cheers!

Thomas

Marcello Ferrada de Noli (Italy) said...

@ Thomas Tvivlaren

The new post is here:

http://ferrada-noli.blogspot.com/2011/02/pirate-party-should-struggle-for-its.html

Discussion / comments welcome THERE
in English or Swedish. Please distribute the new post, as PP has not linked it.

It confirms that discussion in PP REALLY needs!

Thanks. Marcello