Monday, October 06, 2008

Bildt, Tolgfors & Co. Mer amerikanska än amerikanerna själva

Medan den amerikanske befälhavaren av Natos ISAF styrkan i Afghanistan General David McKiernan uppger att Nato/ISAF vill ta slut på kriget och samtal med talibanledare annonserades, Bilds regering mörklägger detta och i stället planerar utöka de svenska militära styrkorna i Afghanistan!

SvD 6/10, 2008. Frontsida

I Dagens Nyheters söndagsledaren (DN 5/10 2008) kommer tillrätta en fullträffande anmärkning i anknytning till minister Carl Bildts rollrexercis. DN refererar dock endast två av dessa, Bildt utrikesminister och Bild bloggare.

DN ledare Ryska toner i går: ”När det gäller Carl Bildt tillkommer problemet att man, främst när han bloggar, inte alltid vet vad som är hans och vad som är regeringens uppfattning.”

I Den afghanska utmaningen (5/10 2008) Carl Bildt använder sig av näst intill hälften av texten för att föreläsa sin bloggpublik ungefär var Afghanistan ligger, med hjälp av ett par geografikunskaps hänvisningar. Han tycker att det är nödvändigt att uppge att nord delen av Afghanistan ligger mot Central Asien och blickande Iran, och att svenska trupper befinner sig i Afghanistans norra område. Kanske det behövs säga det, med tanke på de annorlunda placeringar som svenska officerare faktiskt har i Afghanistan, som i dagarna media ”överraskade” oss med.

Han uppdaterar också om den politiska scenarion i Afghanistan samt - I det väsentligast - vad är det enligt honom som står att göra närmast. I detta avseende nämnder Bildt endast att ”det handlar främst om” a) ”hur de planerade president- och parlamentsvalen skall genomföras” b) hur den opiumodlingen skall kunna begränsas.

Enligt vad bloggaren Bildt säger, inget annat skulle stå i den närmaste framtida agenda. Alltså bloggaren som är Sveriges utrikesminister, och med observandum att denna blogg publiceras enligt Bildts inledning i samband med SvD:s Mikael Holmström artikeln om svenska militär närvaron i Afghanistan.

Det var en ytterst märklig uppdatering som utrikesminister Bild erbjöd sina läsare. I själva verket, vad det egentligen hade i ”alla dessa dagar” hänt vid ISAF – den militär apparat i vilket de svenska trupperna i Afghanistan ingår – var att General David McKiernan (Den Natoledda ISAFstyrkans amerikanske befälhavare ) gav en presskonferens på Pentagon redan den 1 oktober i vilken annonserades en möjlig försoning med den fördrivnetalibanledaren mullah Omar.
Den informationen står att läsa i en TT telegram som professors blogg tagit del av och – mig veterligen – den svenska media valde att inte publicera. I TT artikeln rubricerades Nato: Försoning med talibaner möjlig står ”(General David McKiernan ) sade på onsdagen att han inte utesluter en försoning med den fördrivne talibanledaren mullah Omar.”

Det framgick där även viktiga uppgifter om att Saudiarabiens kung Abdullah har fått uppdraget att Afghanistans president Hamid Karzai för att ordna samtalsmöte med talibanerna.

Ovan har korrespondens med deklarationer av den brittisk Brigadgeneral Mark Carlton-Smith till Sunday Times om att seger i Afghanistan inte är den möjliga optionen utan att "britterna ska göra sig beredda på en eventuell uppgörelse med talibanerna”, uppgifterna uppmärksammades av DN:s och Sydsvenskans artikeln "Ingen seger i Afghanistan" och som kommenterades i Alla gick med på bluffnyheter om Afghanistan. FRA lagen och det psykologiska kriget).

Jag kontrollerade nu med TT och fick upplysning att artikeln Nato: Försoning med talibaner möjlig gick iväg från TT till övriga media redan den 1 oktober 2008. Som sagt TT/AFP refererade till en viktig presskonferens som ägde rum i Pentagon samma dag, angående ISAF och perspektivet till en fredlig lösning av konflikten i Afghanistan. Detta är, eller skulle vara, i högsta grad relevant för svenska UD, svenska försvarsmakten, journalister som skriver om ämnet, etc. Emellertid inget av det har refererats i media, av regeringen, av Carl Bild i sin Afghanistan "uppdatering".
Medan själva NATO befälhavare för ISAF ockupationsstyrkorna i Afghanistan - den amerikanske generalen David McKiernan - uppger utryckligt att ”Till syvende och sist är lösningen för Afghanistan av politisk art och inte militär”, håller på Bildts regering att förberedda utökning av den svensk militär styrkan i Afghanistan.
  • Antigen är "utökning av styrkan i Afghanistan" bara ett nytt utspel i det psykologiska kriget regeringen driver mot befolkningen avseende massövertygelsen om FRA-lagen. Regeringen är till synes fortfarande i behöv av agitera frågan talibanterrorister-mot-Sverige för att legitimera massavlyssningen av fyktingar i Sverige samt svenskarna.
  • Eller lider den svenska UD av fulltsändig brist av information. Inte troligt alternativ.
  • Eller regeringen på allvar insisterar att driva ett extrem överdriven militärt perspektiv i lösningen av ”konflikten” i Afghanistan. Jag använder ”extrem överdriven” eftersom med dessa handlingar framstår Bildt, Björklund and Co. som mer amerikaner än amerikanernas själva.
Och, tyvärr, detta resulterar i att den svenska utrikes politiken förefaller ännu mer förelämpad och sargad i sin pondus och effektivitet.
OH, vad jag saknar Olof Palme!
Marcello Ferrada-Noli, 6/10 2008


Nyligen publicerat om ämnet, Jinge, Claes Krantz
andra om
FRA lagen, Afghanistan, utrikespolitik , interesant?

2 comments:

Anonymous said...

Håller med..Palme skulle verkligen behövas idag.

Nedslag said...

Japp Palme skulle varit här. Då hade det blivit lite annat ljud i skällan. Undrar hur han kommenterat FRA frågan..

Och tänk muntlig mellan honom och Tolgfors Det had evarit ngt att titta på..

Tindra-Annette