Monday, February 04, 2013

Trial by Media fortsätter

I vad beträffar den svenska pressen ad-hominem attacks mot Assange, jag betraktar Senator Scott Ludlams 2013 sammanfattning som en uppdatering av mitt vittnesmål 2011 om den Trial by the Media som Sveriges etablissemangs MSM utfördes gentemot WikiLeaks grundaren.

I

InledningAv Marcello Ferrada de Noli

Den Australienska Senator Scott Ludlam är inte bara populärt i sitt land; han är väldig respekterade i det internationella forumet. Och trots avstånden mellan sitt land och Sverige, är han också känt i detta rike. Året 2011 reste han till Stockholm för att titta närmare på det svenska rättssystemet och konferera med sina svenska kollegor om den situation som har skapats i Sverige omkring ”fallet Assange". Framgången för Scott Ludlams uppdrag bedömer jag som positivt, trots han fick aldrig träffa Carl Bildt, som var en huvud anledning till resan.

Den arroganta Bildt vägrade at träffa Senator Lidman utan att ge några förklaringar. For många detta förefallit endast som ren feghet.Däremot Aftonbladet publicerade senare den 16 december 2011 en översättning av en debattartikel från senatorn med titeln "Sverige: Vi litar på ditt rättsväsende?"

Ludlam - Aftonbladet 16/12/2011:

Ludlam - aftonbladet 16-12-2011

"Jag har åkt till Sverige för att jag inte litar på rättssäkerheten i USA med det rådande politiska klimatet, och jag hyser en stark oro för Julian Assanges säkerhet om han överlämnas dit"

Jag träffade den berömda och dynamiska senator i London i december 2011. Vi hade båda var närvarande vid Londons hovrätt hearing om Julian Assange utlämnings ärende. Senare den dagen träffades vi på Frontline Club tillsammans med framstående Australian advokaten Jennifer Robinson. Vid det informella mötet Scott Ludman frågade mig plötsligt vad hade jag för uppfattning av utrikesminister Carl Bildt (Ludlam skulle i dagarna resa till Sverige för att träffa Sveriges utrikes ministern, i samband med “Assange fallet”).

Min ”recension” av Bildt var inte negativ under den tiden – det var innan de talrika skandalösa uppträdande av den svenska Utrikes ministeriet om fallet, inte minst i Australien. Och jag sa till senatorn att jag även om inte känner Bildt personligen, allt att döma av hans politiska uppträdanden – inte minst som medlare i Balkans konflikt – han verkade kunnig och ärlig utifrån sitt konservativa ideologiska perspektiv. Jag till och med sammanfattade för Ludlam min åsikt genom att konkludera ”he might be straightforward but he is still a gentleman and I am sure you will find that too”.

Emellertid, händelserna efteråt visade att jag hade katastrofalt fel. Bildt inte tog emot den australienska senatorn i Utrikes ministeriet. Eller ännu värre, Bildt inte ens bryrde sig att motivera sitt avslag. Och detta är ej ”gentlemantly” utan skamfull, och dessutom feg. Den australiska AAP rapporterade "svenska ministern vägrar mötte om Assange" []. Den 24 december uttalade senator Ludlam när han återvände till Perth: "Vi bad om ett möte med den svenska utrikes minister Carl Bildt, som nekades ", och rapporten tillade att Bildt gav inget skäl för sin vägran.

Nu måste Bild och utrikesdepartementets byråkrater läsa "på svenska" här i Professorblogg vad Senatorn Ludlam har at säga om den svenska regeringen samt den svenska pressen om ”fallet Assamge”. Detta tack till en översättning gjordes av Dr. Martin Gelin (en vän from Sverige och också f.d. granne vid Styrmansgatan i Stockholm) som numera bor i Australien sedan många år och kunde - inte minst med hjälp av den kultur därifrån - översätta denna Lundmans dokument.l1-1II

Senator the Hon Bob Carr
Minister for Foreign Affairs
PO Box 6100 Senate Parliament House Canberra ACT 2600

14 January 2013

Bäste Minister
Var vänlig ta del av nedanstående utsagor givna av ledande medlemmar av svenska samhället och regeringen gällande Assange fallet.

Sådana officiella kommentarer inom Sverige och ävensom i Australien försvagar den demokratiska principen av skiljevägg mellan juridisk rätt och politisk influens, vilket i sin tur förstärker möjligheten till orättvisa vid rättegång.

Av dessa anledningar vill jag respektfullt begära att representation görs till den svenska regeringen och påpekar den allvarliga och skadliga inverkan som dessa uttalanden har fått på en australisk medborgare. Jag begär att dessa uttalanden dras tillbaka eller helt upphör.

11 February 2011 – Den svenske regeringschefen, Frederik Reinfeldt har felaktigt uttalat sig att Assange har blivit åtalad. Detta uttalande blev aldrig officiellt tillbakadraget.
https://ccwlja.wordpress.com/2011/05/16/reinfeldts-statement-published-redacted-and-then-unredacted-why/

25 January 2012 - PM Reinfeldt angrep Assange I svensk riksradio en vecka innan Assange skulle höras i Högsta Domstolen i England bl.a. uttalade att Assanges kritik av det svenska rättssystemet var orättfärdigt och var en strategi för att undvika utlämning till Sverige. Full intervju i närstående länk:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4928323

February 2012 – Utrikesminister Carl Bildt gör uttalanden om Assange via Twitter
https://twitter.com/#!/carlbildt/statuses/172214367121707008
https://twitter.com/carlbildt/status/173160965926428673

8 February 2012 - I ett av PM Reinfeldt parlamentariska tal förkunnar han att :’Vi godtar inte sexuellt våld eller våldtäkt’! Samtidigt säger han att Assange och hans advokater visade lite hänsyn inför kvinnliga rättigheter.Assanges rådgivare Geoffrey Robertson (Engelska drottningens rådgivare) säger vidare att Hr Reinfeldt också hade anklagat Assange för att ha yttrat att’ kvinnlig rättigheter är värdelösa’.

15 August 2012 - Svenske socialministern Göran Hägglund yttrade sig per Tweets:’ Sjuklig,en feg ynkrygg som inte vågar att ställa upp i en rättegång. Om dessa yttranden är sanna, är Assange en lågt stående typ.’ Inga av dessa påhopp har dragits tillbaka. För ett längre utdrag v.g. följ harangerna på Rixstep, se nedan;
https://twitter.com/goranhagglund/status/235462124435025921 For a longer version of the entire Twitter conversation: http://rixstep.com/1/1/20120815,00.shtml

I en utsaga I Expressen senare, samma vecka, kallade samme minister, Assange en fegis för att ta till flykten till Ecuadors ambassad. “Assange är en stor ynkrygg som inte vågar att ställas inför anklagelser I Sverige.”

18 August 2012 –  Sveriges utrikesdepartment gav en Tweet förklarande varför Assange inte kan förhöras i London:’ Om man är en misstänkt brottsling dikterar man inga regler, förstått!? https://twitter.com/Utrikesdep/status/236792222937399296

Emellertid besitter regeringen inte direkt kontroll över kommentarer i den svenska pressen [som "har uppmärksammats för mycket obehagligt starka, osmakliga och aggressiva angrepp mot Assange", översättares anmärkning], speciellt från DN, SvD, Expressen och Aftonbladet, deklarationer gjordes av höga tjänstemännen inom regeringen har bidragit till en tillåtande aggressive journalistik-miljö som präglas av grovt flagrant (personlig) angrepp gentemot Assange i den svenska pressen. Några exempel här nedanför.

22 February 2012 –Expressen uttrycker totalt felaktigt, som senare visade sig, att Wikileaks skulle ha hotat med att publicera ett internt memo som skulle avslöja Carl Bildt som informant till USA. Detta får Bildt att göra hotfulla uttalanden in sin blogg. Wikileaks Kristinn Hrafnsson gjuter olja på vågorna men ändå fortsätter giftiga och elakartade kommentarer i svensk press. http://www.expressen.se/tv/nyheter/inrikes/bildt-svarar-expressen-om-wikileaks/
http://www.expressen.se/nyheter/wikileaks-carl-bildt-ar-usa-informator/
https://carlbildt.wordpress.com/2012/02/22/smutskastningskampanj/
http://wikileaks.org/Kristinn-Hrafnsson-The-Great.html

29 February 2012 - Sveriges största tidning DN kallar Assange ’Paranoid’ och en rättshaverist. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/riddare-i-solkad-rustning-1

14 March 2012 –  Aftonbladets Martin Aagård kallar Assange ett australiskt svin, det finns många anledningar att kritisera Assange. En av dem är att han är en avskyvärd gris. http://www.aftonbladet.se/kultur/article14519491.ab

24 April 2011
Jan Guillou,författare, menar I Aftonbladet,’oavsett om Assange är skyldig eller inte, är han ett avskyvärt litet aeckel utan principer, och påpekar att han uttrycker sig lindrigt. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article12926443.ab

16 August 2012 -
Aftonbladets columnist Oisin Cantwell karaktäriserar Aassnge som ett fegt kräk, ett äckel, en vithårig idiot av rektalt värde. Detta eftersom han begär asyl från Ekvador istället för att utlämnas till Sverige. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article15270151.ab

18 August 2012 – TV journalisten Jenny Strömstedt yttrar sig I Expressen att Assange borde placeras i ett glasskåp och utställas vid Ekvadors ambassad för de nästa 15 åren, så att alla får chansen att se honom våndas med stigande ålder. http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/mindre-snack-och-mer-verkstad---den-nya-kvinnan-ar-har/

Bäste Minister, jag ser fram emot att Ni diskuterar dessa händelser och utsagor med den svenska regeringen i en nära framtid.

Högaktningsfullt

Senator Scott Ludlam

Kopia till
CC Senator Doug Cameron

No comments: